Forum Skoda Superb

Portal mi艂o艣nik贸w i u偶ytkownik贸w Skody Superb
Teraz jest 20 lis 2018, o 20:57

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]




Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 44 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3  Nast臋pna strona
Autor Wiadomo艣膰
PostNapisane: 17 lut 2017, o 21:46 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
Witajcie!
W swojej skodzinie posiadam wzmacniacz cztero kana艂owy (zasila g艂o艣niki przednie oraz suba w baga偶niku) kt贸ry jest obs艂ugiwany przez Blaupunkta 845. Chcia艂bym jednak powr贸ci膰 do oryginalnej jednostki i jako艣 po艂膮czy膰 ze sob膮 pozosta艂e sprz臋ty nie trac膮c przy tym na jako艣ci d藕wi臋ku.

Generalnie studiuj膮c r贸偶ne tematy wyczyta艂em, 偶e najlepiej (ale te偶 najdro偶ej) by艂oby zamontowa膰 procesor d藕wi臋ku i z niego pu艣ci膰 sygna艂 na wzmacniacza. Inne rozwi膮zanie do kt贸rego si臋 przymierzam to pod艂膮czenie przy u偶yciu adaptera Hi-low. Boj臋 si臋 jednak, 偶e takie rozwi膮zanie wp艂ynie negatywnie na jako艣膰 d藕wi臋ku b膮d藕 pojawi膮 si臋 jakie艣 zak艂贸cenia. Generalnie rozdzia艂 cenowy takich adapter贸w waha si臋 mi臋dzy 20 a 500 z艂 jednak偶e nigdzie nie potrafi臋 znale藕膰 informacji czy takie z wy偶szej p贸艂ki faktycznie zapewniaj膮 lepsz膮 jako艣膰 i by艂yby dobrym rozwi膮zaniem mojego problemu.

Innym rozwi膮zaniem jest wyprowadzenie RCA bezpo艣rednio z RNS510 i przekodowanie nawigacji na wzmacniacz zewn臋trzny. Jednak偶e czy po tym zabiegu g艂o艣niki, kt贸re s膮 zamontowane w tylnych drzwiach nie b臋d膮 zupe艂nie pozbawione mocy i nie zagraj膮 w og贸le?

By艂bym wdzi臋czny za ka偶d膮 pomocn膮 rad臋 w rozwi膮zaniu mojego problemu.

Pozdrawiam! :)

P.S
nie znalaz艂em nigdzie bli藕niaczego tematu dlatego za艂o偶y艂em nowy. Je偶eli jest to przepraszam


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
PostNapisane: 18 lut 2017, o 00:00 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Wszystko si臋 daje ogarn膮膰. Nie widz臋, sk膮d jeste艣 - zadzwo艅 (numer na PW).

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 01:25 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
Super! Odezw臋 si臋 jak wr贸c臋 z urlopu. A m贸g艂by艣 tak na szybko mi zdradzi膰 kt贸ra opcja b臋dzie wed艂ug Ciebie najlepsza?
Jestem z Poznania wi臋c kawa艂ek mam :)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 05:34 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Do艂o偶enie RCA

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 07:52 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
Dzi臋ki! Tego si臋 ba艂em m贸wi膮c szczerze ;) szkoda mi tylko g艂o艣nik贸w z ty艂u bo fajnie graj膮 pod obecnym ustawieniem a tak pewnie nie b臋dzie sensu ich trzyma膰.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 08:00 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Rozumiem, 偶e chcesz prz贸d zasili膰 z dodatkowego wzmaka a ty艂 zostawi膰 z radia - da si臋, nie widz臋 problemu.

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 10:48 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
No dobra ale z tego co zrozumia艂em, trzeba przekodowa膰 radio na wzmacniacz zewn臋trzny, czy to znacz膮co nie obni偶a mocy? Te g艂o艣niki kt贸re s膮 potrzebuj膮 60W w rms czyli normalnie by艂oby trudno aby jako tako zagra艂y, a co dopiero po zmianie kodowania.

Szczerze chcia艂bym si臋 myli膰, to znacz膮co u艂atwi艂oby mi spraw臋 :)


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 18 lut 2017, o 14:25 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Ds rad臋

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 19 lut 2017, o 23:30 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
Super! Mi艂a wiadomo艣膰 :) Teraz tylko musz臋 znale藕膰 kogo艣 kto mi ogarnie RCA albo najlepiej sprzeda Columbusa ju偶 przerobionego :roll:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 14:45 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
By艂em w dw贸ch serwisach car audio w Poznaniu i w obu odradzali mi wyprowadzenie wyj艣膰 bezpo艣rednio z radia (Podejrzewam jednak, 偶e ich wiedza w tym temacie nie by艂a najlepsza :P). Jeden z serwis贸w zaproponowa艂 mi taki model konwertera http://allegro.pl/audio-system-hlc-4-pl ... 76719.html i powiedzia艂, 偶e jest to najlepsze rozwi膮zanie.

M贸j problem polega na tym, 偶e na razie jestem te偶 na etapie poszukiwania samego radia :) Niestety wi臋kszo艣膰 sprzedawc贸w na alledrogo nie ma poj臋cia o tym co sprzedaj臋 a tym bardziej o dok艂adaniu wyj艣膰 RCA :roll:


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 17:04 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Szczerze Ci powiem 偶e ja ich nawet rozumiem... te偶 kiedy艣 kto艣 z Allegro mnie o to pyta艂 i te偶 go odpu艣ci艂em. Nie chcia艂o mi si臋 bawi膰 w mechanik臋. Bo w sumie na jedno wyj艣cie to potrzeba kabelek, rezystor i kondensator...

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 2 mar 2017, o 22:25 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
A my艣lisz, 偶e konwerter z linku podanego przeze mnie da rad臋? Ewentualnie przemy艣l臋 zakup czego艣 takiego: http://allegro.pl/show_item.php?item=6734853592
Jednak偶e cena ca艂o艣ci robi si臋 konkretna.

Powiem Ci szczerze, 偶e w swojej kr贸tkiej przygodzie ze Skod膮 przerobi艂em ju偶 4 r贸偶ne dedykowane radia i 偶adne nawet si臋 nie umywa do Columbusa. Jednak co fabryka to fabryka. Chcia艂bym tylko aby jako艣膰 d藕wi臋ku pozosta艂a przyzwoita


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 07:19 
Offline
Moderator
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Pawe艂
Do艂膮czy艂(a): 12 lis 2012, o 15:54
Posty: 4698
Lokalizacja: Warszafka (Ochota)
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 3.6 V6 FSI CDVA (260KM)
Aktualnie: 277 KM / 347 Nm
Ko艂a nie odkry艂e艣... te偶 po wielu pr贸bach wr贸ci艂em do Columbusa ale teraz nowy Amundsen z Yeti bije Columbusa.

Na OLX kto艣 sprzedawa艂 ostatnio Audison one bit za bardzo rozs膮dn膮 cen臋.

_________________
Wyprzeda偶 piwniczna http://olx.pl/oferty/uzytkownik/Qncf/


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 08:27 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Imi臋: Jan
Do艂膮czy艂(a): 10 lut 2017, o 11:36
Posty: 22
Lokalizacja: Pozna艅
Samoch贸d: Inny
Silnik: Inny
Aktualnie: 179KM i 400NM
No cz艂owiek uczy si臋 na w艂asnych b艂臋dach :roll: Ale gdybym nie zosta艂 zmuszony do szukania innego radia (Mojego Columbusa kto艣 sobie po偶yczy艂 :evil: ) to w 偶yciu bym go nie zmieni艂.
G贸r臋 niestety wzi臋艂a my艣l aby znowu nie mie膰 mi艂ej niespodzianki rano a przy okazji poprawi膰 jako艣膰 d藕wi臋ku.
Chocia偶 i tak Ci powiem, 偶e na poprzednim forum kt贸re czyta艂em 80% u偶ytkownik贸w ho艂duje G. z androidem i te偶 s膮 szcz臋艣liwi. Wi臋c mo偶e kwestia osobnika :roll:

Co do Amundsena to oczywi艣cie widzia艂em Twoje tematy. Szaczun :) . Jednak niestety brakowa艂oby mi wy艣wietlania nawigacji mi臋dzy zegarami oraz przede wszystkim, z tego co pyta艂em, PZU nie chcia艂oby mi go ubezpieczy膰 bo nie maj膮 go w tabelce przy moim modelu.

Powt贸rz臋 pytanie, my艣lisz, 偶e konwerter podany przeze mnie wy偶ej da rad臋? Ewentualny procesor d藕wi臋ku te偶 bym raczej rozwa偶a艂 ten co poda艂em (cho膰 pewnie jest to b艂膮d :P) ze wzgl臋du na wzmacniacz przez co m贸g艂by zasili膰 艂adne g艂o艣niki z ty艂u.


G贸ra
 Zobacz profil  
 
PostNapisane: 3 mar 2017, o 08:35 
Offline
Avatar u偶ytkownika

Do艂膮czy艂(a): 24 lis 2015, o 00:51
Posty: 9202
Lokalizacja: Nowy Sacz
Samoch贸d: Superb II
Silnik: 1.8TSI CDAB (152KM)
Aktualnie: 350 KM/435NM
JachuV6 napisa艂(a):
No cz艂owiek uczy si臋 na w艂asnych b艂臋dach :roll: Ale gdybym nie zosta艂 zmuszony do szukania innego radia (Mojego Columbusa kto艣 sobie po偶yczy艂 :evil: ) to w 偶yciu bym go nie zmieni艂.
G贸r臋 niestety wzi臋艂a my艣l aby znowu nie mie膰 mi艂ej niespodzianki rano a przy okazji poprawi膰 jako艣膰 d藕wi臋ku.
Chocia偶 i tak Ci powiem, 偶e na poprzednim forum kt贸re czyta艂em 80% u偶ytkownik贸w ho艂duje G. z androidem i te偶 s膮 szcz臋艣liwi. Wi臋c mo偶e kwestia osobnika :roll:

Co do Amundsena to oczywi艣cie widzia艂em Twoje tematy. Szaczun :) . Jednak niestety brakowa艂oby mi wy艣wietlania nawigacji mi臋dzy zegarami oraz przede wszystkim, z tego co pyta艂em, PZU nie chcia艂oby mi go ubezpieczy膰 bo nie maj膮 go w tabelce przy moim modelu.

Powt贸rz臋 pytanie, my艣lisz, 偶e konwerter podany przeze mnie wy偶ej da rad臋? Ewentualny procesor d藕wi臋ku te偶 bym raczej rozwa偶a艂 ten co poda艂em (cho膰 pewnie jest to b艂膮d :P) ze wzgl臋du na wzmacniacz przez co m贸g艂by zasili膰 艂adne g艂o艣niki z ty艂u.

To im powiedz 偶e to columbus hahahahahha nie chcieli ci ubezpieczy膰 bo nie ma w tabelce dobre :lol: :lol: :lol:

_________________
CZARNUCH SII 1,8 TSI mn moc seryjna x 2,5 ;)
viewtopic.php?f=18&t=7516


G贸ra
 Zobacz profil  
 
Offline

Posty: 199
Lokalizacja: Polska


G贸ra
Wy艣wietl posty nie starsze ni偶:  Sortuj wg  
Utw贸rz nowy w膮tek Odpowiedz w w膮tku  [ Posty: 44 ]  Przejd藕 na stron臋 1, 2, 3  Nast臋pna strona

Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]


Nie mo偶esz rozpoczyna膰 nowych w膮tk贸w
Nie mo偶esz odpowiada膰 w w膮tkach
Nie mo偶esz edytowa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz usuwa膰 swoich post贸w
Nie mo偶esz dodawa膰 za艂膮cznik贸w

Szukaj:
Skocz do:  
cron
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
Przyjazne u偶ytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL