Forum Skoda Superb
http://www.superbclub.pl/

RNS510 - pomocy
http://www.superbclub.pl/viewtopic.php?f=7&t=6446
Strona 1 z 1

Autor:  pab567 [ 5 lip 2015, o 22:14 ]
Tytuł:  RNS510 - pomocy

Potrzebuję pomocy z RNS510. Radio mam na stole, pochodzi z rozbitka, numery seryjne się zgadzają. Dostałem je w stanie jak na zdjęciu:

Obrazek

Z radiem nie można było się skomunikować po CANie. Doprowadziłem je do stanu w którym:
1. Jest pełna komunikacja po CANie
2. Radio normalnie się uruchamia - ponieważ jest na stole prosi o kod
3. Kod znam ale nie jestem w stanie go wprowadzić bo NIE DZIAŁA DOTYK

Soft, który podniósł radio, to 5274 by Josi - każdy wcześniejszy dawał błąd "Error reading HW vers".

W kilku miejscach na necie można znaleźć informację, że pomaga downgrade do softu 2680. I tu jest problem - normalnymi sposobami radia nie zdaje się downgrade'ować do niższej wersji, zawsze pojawia się błąd "Downgrade error". Da się to oszukać wgrywając SWL fix ale najniższy, jaki znalazłem jest z softu 2720 czyli wyżej niż 2680 więc doopa...

Próbowałem zrobić własny SWL fix na bazie softu niższego niż 2680 ale niestety nie wiem, jak obliczyć CRC do wstawienia w pliku Version.txt.

Możliwe rozwiązania:
1. Instrukcja wykonania modyfikacji firmware'u - a konkretnie co najmniej obliczenia CRC dla version.txt
2. Przygotowanie przez kogoś SWL fixa z wersji niższej niż 2680
3. Dostęp do jakiegoś narzędzia które potrafi naprawić problem z dotykiem (Martech, SetConfig, RNS510 Manager)

Czy ktokolwiek jest w stanie pomóc? Uparłem się więc jak nie będzie znikąd pomocy to zakupię jakieś z narzędzi wymienionych w punkcie 3 więc wszystkie opinie w sprawie każdego z narzędzi są również mile widziane...

Autor:  whity [ 5 lip 2015, o 22:23 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Nie to forum Paweł;) Jak ty nie wiesz, to watpię zeby ktoś wiedział

Autor:  pab567 [ 5 lip 2015, o 22:49 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Ale może ktoś kogoś zna kto może pomóc... Zresztą na SkodaClub też już napisałem...

Autor:  Enriquez [ 6 lip 2015, o 18:50 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Grygy to zrobi bez problemu.


Wysłane z Tapatoka - może nie być polskich liter.

Autor:  pab567 [ 6 lip 2015, o 22:28 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Tak, już pisałem do niego... Tylko ja uparty bałwan jestem... przy okazji mam niezłą szkołę... jak na razie wygrywa wersja pt. inwestujemy w specjalizowane narzędzia - ze wskazaiem na SetConfig (Martech odpada bo naprawy radia z nie działającym dotykiem trzeba dokupić ST10 flasher co kosztuje extra 1 849,00 PLN brutto czyli razem 3299 zł brutto a to już naprawdę sporo (SetConfig to koszt rzędu 2300 zł brutto a funkcjonalności podobno nawet większe).

Autor:  Enriquez [ 7 lip 2015, o 12:25 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

No tak, tylko jest to inwestycja w sprzęt, obsługujący radio, którego już się nie oferuje na rynku. Pomyśl nad czymś, co ci pomoże w nowych radiach.


Wysłane z Tapatoka - może nie być polskich liter.

Autor:  pab567 [ 7 lip 2015, o 22:41 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Tak ale RNSów dużo na rynku jest... jeszcze kilka lat będzie rynek - a przynajmniej taką mam nadzieję :)

Autor:  pab567 [ 8 lip 2015, o 09:13 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Decyzja podjęta, narzędzie (SetConfig) zamówione - powinno być w przyszłym tygodniu.

Autor:  pab567 [ 19 lip 2015, o 15:47 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

No i się udało. Jakby ktoś miał takie lub inne problemy z którymi nie daje sobie rady samymi płytami to zapraszam do siebie...

Autor:  molnar [ 26 sty 2018, o 00:37 ]
Tytuł:  Re: RNS510 - pomocy

Szukalem informacji o moim problemie MPEG ERROR 202 i coz za zbieg okolicznosci.
Pawel pomogl mi przy wczesniejszym problemie z rns mam nadzieje ze i teraz mi pomoze :)

Strona 1 z 1 Strefa czasowa: UTC + 1 [ DST ]
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
http://www.phpbb.com/